DiabetesCoaches.nl


Gat in de diabeteszorg

Tijdens het bijwonen van de groepsbijeenkomsten van de patiëntentraining HypoBewust en de interviews die ik afnam bij mensen met diabetes en hypo-unawareness over hun ervaringen met continuë glucosemetingen (sensoren) ontdekte ik dat veel mensen, waaronder ook ikzelf, voldoende aandacht vanuit het diabetesteam voor hun mate van aanpassing aan de diabetes missen. Iemand, met verstand van zaken, die vraagt: ‘hoe pak jij het allemaal aan?’, ‘hoe ervaar jij het om diabetes te hebben?’ en ‘waar loop je zoal tegenaan?’. Vragen waar de gemiddelde arts of verpleegkundige geen tijd voor heeft en wellicht ook niet goed weet hoe daarbij te ondersteunen.

Natuurlijk zijn er de medisch psychologen, waar je naartoe kunt als je helemaal vastloopt, bijvoorbeeld door een depressie, angsten, een burn-out of een eetprobleem gelinkt aan de diabetes. Maar vaak is het, gelukkig, (nog) helemaal niet zo ver. Waar kun je dan goed terecht? Een gat in de diabeteszorg dus. Een heel belangrijk gat!


Psychosociale ondersteuning bij diabetes

Ik denk dat diabetescoaches – en trainers gespecialiseerd in psychosociale ondersteuning dit gat kunnen gaan opvullen.

Deze, als zelfstandige werkende, diabetescoaches zijn er al hier en daar, maar zij worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Tevens is er vooralsnog maar beperkte aandacht voor deze functie vanuit het DiabetesFonds, de DVN en de NDF. Wat nu als dit soort laagdrempelige gesprekken over hoe jij de dingen doet en ervaart gewoon bij je diabetesbehandeling zouden horen? Even wat hernieuwde motivatie voor de zelf-management van je diabetes opdoen en je hart luchten over wat er lastig is. Om zo ernstigere problematiek, zowel somatisch als geestelijk, te voorkomen. Dus dat je, naast controles bij je internist (of huisarts) en diabetesverpleegkundige (of POH), ook nog even naar de diabetescoach gaat bínnen het ziekenhuis, de specialistische diabeteskliniek of huisartsenpraktijk waar je in behandeling bent.


www.diabetescoaches.nl

schermafbeelding-2016-10-14-om-23-16-08Momenteel ben ik bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk input vanuit diabeteszorgverleners, beleidsmakers, diabetescoaches én natuurlijk ook mensen met diabetes over deze kwestie. Op de website www.diabetescoaches.nl -die nu nog in de kinderschoenen staat- wil ik deze input samen laten komen en zo de diabetescoach profileren: wat doet een diabetescoach precies -en wat niet-, wat is diens achtergrond in scholing en werkervaring, hoe zit het met vergoedingen. Tevens is een register op de website te vinden met alle bestaande diabetescoaches en -trainers, met hun kenmerken en gegevens, zodat ze goed vindbaar zijn voor diabetesteams en mensen met diabetes én er intervisiebijeenkomsten georganiseerd kunnen worden.

Inmiddels zijn we met een groep van 17 diabetescoaches (in spé). Wil jij je bij ons aansluiten of op de hoogte gehouden worden van dit initiatief? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Mail me dan even op info@stefanierondags.nl!