Geen niet-relaties meer

Er is iets dat ik lastig vind in de relaties waar ik me tot nu toe meestal in bevond. Het waren over het algemeen ‘niet-relaties’ (waar ik overigens een fantastisch stuk over las). In de niet-relatie – door mijn geliefden ook wel liefkozend ‘romance’ of ‘vrije verbinding’ genoemd – heb je het heel fijn met elkaar, je zoekt elkaar regelmatig op en kunt niet van elkaar afblijven. En dat is niet alles. Je praat urenlang met elkaar en ook samen ontbijten of een keer naar de film hoort erbij. Het onderscheidt zich daardoor van de scharrelrelatie, die puur op seks is gebaseerd. Het lijkt voor veel mannen – of in elk geval de mannen die ik tegenkom – de IDEALE relatievorm te zijn. Geen gezeik, wel plezier.

De niet-relatie duurt zolang het leuk is. Zonder de stempel ‘relatie’, zonder commitment, zonder elkaars leven te mixen. Het is een heel vrije, maar intense manier van samenzijn. Beide zaken zijn voor mij een must in een liefdesrelatie, maar toch ontbrak er altijd iets cruciaals. Ik voelde me er nooit helemaal goed bij. Alleen, ik wist niet precies wat er ontbrak. Nu ben ik erachter: de Liefde (met een dikke vette L) en commitment ontbrak. Het ontbreken van Liefde en een commitment aan de relatie maakt dat elk conflict, elke botsing een reden kan zijn de niet-relatie te beëindigen. En dat voelt enorm onveilig.

Ik liet telkens doorschemeren dat ik me gebruikt voelde, dat het hen alleen maar om de seks en genegenheid leek te draaien. Zij vonden mijn negatieve oordeel over onze niet-relatie beledigend. Voor hen betekende het wél heel veel. Dit deden ze niet zomaar met iedereen. Ze gaven toch om me? We hadden het toch fijn samen? We begrepen elkaar niet.

Nu denk ik het al beter te begrijpen.

Ik wil dat als er iets is, als iemand zich aan me stoort of twijfelt over ons, dat hij dat ter sprake brengt zodat we het erover kunnen hebben. Misschien kan ik op mijn gedrag letten (bijvoorbeeld, minder dwingend zijn), of misschien kan ik bepaalde zaken wel of juist niet doen (bijvoorbeeld, vaker initiatief nemen, minder vaak appen). Er is namelijk altijd een dialoog mogelijk over dit soort voorkeuren en irritaties.

Als je ze echter voor je houdt, dan hebben ze de neiging uit te groeien tot dealbreakers. Spreek je ze daarentegen direct uit, dan is er een kans dat de ander zich gekwetst of beledigd voelt, maar dan geef je de ander ook de mogelijkheid rekening met je te houden (of niet natuurlijk). Blijft diegene dat gedrag toch herhaaldelijk doen of laten, ondanks herinneringen van jouw kant en is het gedrag voor jou echt een no-go, dan kun je er altijd nog mee stoppen.

Tevens hebben irritaties, verlangens en angsten de neiging af te zwakken zodra je ze uitspreekt tegen een ander. Veel van wat er bij psychologen gebeurt is hier trouwens op gebaseerd. Dan is het misschien niet eens meer nodig dat de ander rekening met je houdt.

Dit soort commitment ontbreekt meestal in een niet-relatie. Elke irritatie kan dan een reden zijn om te denken “ja dag, hier heb ik echt geen zin in”, en hup, verder naar de volgende. En precies dáár heb ik geen zin meer in. Ik vind het belangrijk dat iemand waar ik mee ben waarde hecht aan mij en wat we samen hebben. Dat niet zomaar opgeeft. En dat we beiden persoonlijke ontwikkeling belangrijk vinden, onszelf willen verbeteren. Dat we bereid zijn naar ons gedrag te kijken als de ander ons daarin spiegelt.

Gewoon je mond opentrekken dus. Zeg wat je stoort. Zeg wat je mist. Praat erover. Geef het een kans.

Voor mij dus geen niet-relaties meer. Ik wil een bewuste vrije relatie, althans, zo heb ik het voor mezelf gedoopt. Het is de spirituele relatie van Jan Geurtz (zie deze korte video en deze briljante lange video, beiden interviews), gecombineerd met elementen uit de IMAGO-relatietherapie (zie de boeken van Harville Hendrix).

Een bewuste vrije relatie is sowieso gebaseerd op latten, dus niet altijd maar vanzelfsprekend (uit gewoonte) bij elkaar zijn, maar elkaar bewust opzoeken en volle aandacht aan elkaar geven als je samen bent. Dat komt bij mij nu neer op ongeveer één keer in de week samenzijn. Soms vaker, soms minder vaak. Verder heb je ieder je eigen bezigheden en dus veel vrijheid en autonomie. Vakanties worden niet vanzelfsprekend met elkaar doorgebracht en ook vrienden, familie en interesses hoeven niet gedeeld te worden. Let op: hoeft niet, maar mag wel. Dat is het uitgangspunt.

Het bewuste stuk is het praatgedeelte. Veel van wat normaal gesproken in liefdesrelaties of niet-relaties onbesproken blijft of taboe is, zoals je angsten, verlangens (ook naar anderen), wensen, jaloezie, irritaties etc. worden hier nadrukkelijk wél besproken. Er zijn in de relatie geen verboden en geboden. Dit alles is zeker niet gemakkelijk, maar met behulp van een training in Geweldloze communicatie kom je al een heel eind.

Zelf heb ik overigens nog nooit zo’n bewuste vrije relatie gehad. Wel diverse pogingen hiertoe. Maar.. ik ben ermee bezig! Nu mijn geliefden nog, want ook het overbrengen van deze anders-dan-gewoonlijke vorm van relateren is geen sinecure (zie dit artikel). Vooral omdat zij meestal niet graag lezen én nogal bindingsangstig zijn. Alles wat maar ruikt naar ‘relatie’-achtig gezever wordt niet met open armen verwelkomd. Maar, ik weet nu, dit is wat ik graag wil en waar ik voor ga en sta. Zo niet, dan ben ik ook niet meer bang om verder te kijken.

Een mooi en spannend avontuur!