Simpele manier om je samen meer verbonden te voelen: Wat wil je graag?

Iemand liet mij een foto zien van een brainstormsessie met een flink aantal gekleurde post-its. Het betrof een relatiefunctioneringsgesprek. Zo noemde hij het overigens niet, maar dat was het wel. Het was een ‘sessie’ geweest waarin ze heel gestructureerd samen hadden gezeten om hun relatie te bespreken. Wat werkt er wel en wat werkt er niet voor ons? Welke wensen en doelen hebben we voor onze relatie en voor onszelf? Komen die zaken overeen en zo niet, kunnen we een oplossing bedenken? Wauw!

Ik heb dat zelf nog nooit gedaan. Ik heb nog nooit een uitgebreid gesprek gevoerd over hoe we beiden over de relatie denken en wat we (anders) zouden willen. En zeker niet zo gestructureerd. Bij mij gaat zoiets meestal in de vorm van eenmalige verzoeken of – oeps – kritiek en eisen aan de ander. Verzoeken zijn natuurlijk prima, zolang je een ‘nee’ kunt verdragen en die ‘nee’ als startpunt van een dialoog kunt zien. Maar goed, zo’n relatiefunctioneringsgesprek staat mij wel aan.

Laatst las ik ergens dat je een lijst zou kunnen opstellen met wat jij graag wilt dat de ander voor jou doet. Waar je blij van wordt en je geliefd door voelt. Uiteraard maakt je geliefde ook zo’n lijst voor jou. Je gaat niet in onderhandeling over deze lijst, maar je neemt het voor kennis aan. Ieder maakt voor zich uit welke punten van de lijst hij/zij graag zou willen inwilligen en wanneer. Het is heel fijn te weten waar je de ander gelukkig mee kunt maken en ook te weten dat de ander precies weet wat jij graag wilt, zonder dat je er nog om hoeft te vragen. Meestal denk je: ah dat weet ik wel hoor! Maar daar vergis je je in. Veel van dit soort zaken blijven namelijk onuitgesproken.

Dat bewijst een ander lijstje wat je kunt maken. De ‘wat ik speciaal voor jou doe’ lijst. Hier komen dingen op te staan die jij doet voor de ander, omdat je denkt/weet dat de ander dat fijn vindt, zonder dat je dat zelf per se zo leuk vindt. Hopelijk staan hier geen dingen op die je verschrikkelijk vindt, want dan gaat er iets mis met je grensbewaking. Nu blijkt vaak dat hier dingen op staan waar de ander helemaal geen waarde aan hecht. Je kunt je dan de moeite besparen en beter zaken van de andere lijst kiezen, waar de ander wél warm voor loopt.

Het gaat hierbij om de voorkeur voor een bepaalde liefdestaal (zie de 5 talen van de liefde van Gary Chapman), zoals woordelijke bevestiging, tijd samen doorbrengen, cadeaus, diensten en lichamelijke affectie. Jullie voorkeurstalen hoeven natuurlijk niet overeen te komen én vaak blijkt dat je geen idee hebt wat de taal van de ander is! Kortom, heel inzichtgevend en een boost voor je relatie.