Verwachtingen .. Wat mag je eigenlijk van je geliefde verwachten?

In mijn ideale relatie is mijn man ontzettend lief voor me. Hij luistert naar me, is geïnteresseerd in alles wat ik te zeggen heb, draagt me op handen, wil altijd met me knuffelen, plant leuke uitjes voor ons samen, laat me regelmatig weten hoe dol hij op me is.. etcetera, etcetera.

In de werkelijkheid valt dit soms een beetje tegen. Hij praat vooral zelf heel veel, hij heeft vaak kritiek op me of geeft me ongevraagd advies, hij appt me zelden iets liefs, hij wil veel tijd voor zichzelf en hij komt zelden of nooit met leuke ideeën voor ons twee.

En toch vind ik hem de allerleukste.

Natuurlijk heb ik geprobeerd hem te veranderen. Natuurlijk. “Schatje, ik zou het zó leuk vinden als je me verrast met iets romantisch!” of “Kun je me wat vaker een berichtje sturen, tussendoor, gewoon zomaar, omdat je aan me denkt?”. Dat deed hij dan meestal wel, eenmalig. Dan vroeg ik het opnieuw, dit keer iets minder lief, want hij wist nu toch dat ik dat fijn vond? En dan opnieuw deed hij weer even zijn best om daarna weer terug te vallen in zijn gewoonten. Op dit punt werd het een ding. “Hallo! Je weet dat dit belangrijk voor me is. Het interesseert je geen moer. Als je echt van me hield zou je je best wel voor me doen.”

Maar waarom zouden we ooit willen dat iemand iets doet, puur en alleen om ons tevreden te stellen? Iets dat hij niet graag wil doen? Sterker nog, iets dat hij vervelend vindt om te doen? Misschien heb je wel gelijk en zou het inderdaad leuk/lief/attent zijn als hij het wel voor je zou doen. Je zou je waarschijnlijk goed voelen op het moment dat je het kreeg. Maar is dat hoe je met je geliefde om wil gaan? Wil je dat hij als een pop naar je pijpen danst? Is dat liefde?

Zeker, je kunt verzoeken doen. Hem of haar laten weten wat het is dat je ontzettend fijn zou vinden. Maar zonder dat van de ander te eisen. Een ‘nee’ moet altijd tot de mogelijkheden behoren. Misschien is er een andere weg die je geliefd laat voelen, die voor jullie beiden goed werkt? Praat daarover, leer elkaar kennen. Dát is liefde. Dát mag je verwachten. Wil hij zelfs dat niet, dan kun je je afvragen of dit wel is wat je wil.

Accepteer en respecteer de ander om wie hij is en wat hij wil en niet wil. Probeer elkaar niet in een pop te veranderen. Dat levert alleen maar ellende en uiteindelijk een relatiebreuk op.