Over mij

Opleidingen

 • WO Psychologie, Universiteit van Tilburg (2007)
 • Cognitieve gedragstherapie & exposure, AngstCentrum, Lanaken/België (2008)
 • PhD medische psychologie, Vrije Universiteit, Amsterdam (2016)
 • Wetenschapsjournalistiek, SCW, Amsterdam (2016)
 • Werk- en leertraject voor vrijgevestigde psychologen, Psyned, Amsterdam (2020)
 • Integrative Behavioral Couple Therapy, IBT Academy, Amsterdam (2020)
 • Journalistiek voor Academici & Professionals, Hogeschool Utrecht (2024)

Werkervaring

 • Sinds mijn afstuderen heb ik in diverse banen als basispsycholoog gewerkt, zowel in de diagnostiek als in de behandeling. Dat deed ik bij het Atrium Medisch Centrum te Brunssum (gesloten psychiatrische afdeling), het AngstCentrum te Lanaken/België, de Raad voor de Kinderbescherming te Amsterdam, ABC onderwijsadvies te Amsterdam, de Nederlandse Obesitas Kliniek te Beverwijk en de Praktijk voor Psychotherapie te Amsterdam.
 • In 2020 en 2011 werkte ik als projectmedewerker t.b.v. de herregistratie van Klinisch Psychologen bij het Nederlands Instituut van Psychologen.
 • Van 2011 tot 2016 werkte ik als junior-onderzoeker en onderzoeker in opleiding bij de afdeling medische psychologie van VU medisch centrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2017 promoveerde ik daar, met als onderwerp van mijn proefschrift: de ontwikkeling, effectiviteit en kosteneffectiviteit van een groepstraining (HypoBewust) voor mensen met diabetes en een verhoogd risico op ernstig lage bloedglucosewaarden.
 • Sinds 2015 schrijf ik columns en wetenschapsjournalistieke artikelen voor het blad Diabc van de Diabetesvereniging Nederland. Dat doe ik nu nog steeds met veel plezier. 
 • Vanaf 2016 werkte ik als zelfstandig diabetescoach en startte ik het platform www.diabetescoaches.nl.
 • In 2019 startte ik mijn eigen praktijk in psychologie en relatietherapie, in samenwerking met Psyned te Amsterdam.
 • Vanaf 2023 werk ik als freelance tekstschrijver en projectmedewerker voor Brain Based Safety. Daar help ik mee bij de ontwikkeling van een e-Learning over veilig werkgedrag.
 • Sinds 2024 werk ik (na een korte stage) als freelance journalist voor Psychologie Magazine.

Blog ‘OpenHartig’ 

Het onderwerp hechting heeft mij altijd erg geboeid en dan vooral wanneer dat proces niet helemaal goed gaat. Tijdens mijn studie psychologie leerde ik hoe we ons als kinderen aan onze ouders/verzorgers hechten en de invloed die dit heeft op ons latere (on)vermogen om op een ‘gezonde’ manier intieme relaties aan te gaan, zonder ons vast te klampen of juist onze geliefde weg te duwen.

Deze fascinatie kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, maar ontstond omdat ik daar zelf nogal mee worstelde. Als kind ontwikkelde ik een onveilige hechtingsstijl, die me later in liefdesrelaties parten bleef spelen en de vorm aannam van hevige verlatings- en bindingsangst, en ‘liefdesverslaving’. Een flink aantal jaren heeft in het teken gestaan van bewustwording en persoonlijke ontwikkeling, vooral op het gebied van autonomie, zingeving en communicatie. Een weg die nog niet helemaal ten einde is, maar me wel al ver heeft gebracht. 

Hier schrijf ik over. Regelmatig plaats ik korte artikelen (zie mijn blog OpenHartig) over mijn ervaring met en ideeën over onveilige hechting, verlatingsangst/bindingsangst, liefdes- en seksverslaving (SLAA), strategieën om jezelf hiervan te bevrijden en over alternatieve vormen van liefdesrelaties, specifiek voor mensen die worstelen met de ‘normale’ manier van relaties aangaan. 

Reacties zijn van harte welkom! Mijn ideeën over dit onderwerp zijn namelijk een work in progress, ik claim absoluut niet de waarheid in pacht te hebben en denk ook niet dat de bestaande psychologische theorieën allemaal even waar(devol) zijn.

“Ik schrijf omdat ik niet weet wat ik denk, totdat ik lees wat ik wil zeggen” – Flannery O’Connor

Deze quote is me op het lijf geschreven. Ik schrijf al dagboeken vol sinds mijn achtste. Al schrijvende ontdek ik wat ik denk, voel, doe, (niet) wil en belangrijk vind. Het voelt voor mij als zelftherapie. Ik vind niks heerlijker dan opgaan in de flow van schrijven. Ook helpt het schrijven me de focus te houden op nieuw opgedane ideeën en vaardigheden. Het duurt altijd even voordat die stevig geworteld zijn.

Mijn blog OpenHartig gaat over een heel persoonlijk en intiem onderwerp: de liefde. Ik vind het belangrijk om open te zijn over onze innerlijke wereld en ons geworstel in het leven. We kunnen zoveel van elkaars verhalen leren, als we deze maar delen! Zelf heb ik ook ontzettend veel aan andermans verhalen gehad; en nog steeds. Ik hoop dat mijn blog herkenning kan bieden (en zo hopelijk wat meer acceptatie), en inspirerend werkt, om lastige liefdeszaken in de toekomst wellicht wat anders aan te pakken.


Voorbeelden van mijn werk vind je onder de kopjes Columns Diabc , Publicaties / Media en Blog: OpenHartig.

Heb je een leuke schrijfopdracht voor me? Ik hoor het graag! Stuur me dan even een mailtje op info@stefanierondags.nl.