Einde van mijn blog OpenHartig – in deze vorm dan

Al een hele poos overweeg ik mijn blog OpenHartig van mijn website te verwijderen. De openhartige posts die ik sinds 2018 schreef voelen namelijk lang niet allemaal meer passend bij wie ik nu ben.

Eerder vermeed ik het om ze terug te lezen – uit angst voor wat ik aan zou treffen – maar afgelopen maand ben ik daar toch mee begonnen. Het zijn er zo’n 180, dus het is een hele klus. Of beter gezegd: waren, want ik heb er al een paar offline gehaald. Waar ik bang voor was, was waar: veel van wat ik destijds schreef zou ik nu nooit meer zo opschrijven.

Dat ik dat nu niet meer zou doen, komt waarschijnlijk door de vele schrijflessen die ik vanaf eind 2021 heb gehad (zes cursussen, vele boeken over schrijven plus mijn huidige opleiding ‘Journalistiek voor academici en professionals’). Zes jaar geleden had ik blijkbaar nog flink wat blinde vlekken, die ik nu veel scherper zie: ongefundeerde stelligheid, te veel delen over privézaken, posts vol emotie waarbij ik beter iets langer had kunnen wachten voor ik erover schreef, overdrijvingen (lang leve de bijvoeglijke naamwoorden als enorm en fantastisch), verhalen die te kort door de bocht en daardoor niet per se ‘waar’ waren en .. veel te veel opsommingen.

Maar ergens vind ik het ook zonde om al die posts weg te halen. Ik heb over de jaren veel berichten gehad van mensen die zo blij waren met mijn blog, omdat ze zichzelf erin herkenden (of hun partner) en omdat ze iets hadden aan de adviezen die ik als relatiepsycholoog gaf. Mijn eigen praktijk kon ik geheel vullen met cliënten die mij via mijn blog hadden gevonden. Daar had ik verder geen andere marketing voor nodig.

Nu zoek ik naar een oplossing die goed voelt.

Het blog laten staan zoals het is voelt in elk geval niet meer goed. Dus of ik haal alles offline en ga de komende maanden rustig overal doorheen. Dan plaats ik enkel de blogposts waar ik blij mee ben weer terug (eventueel iets aangepast). Of, ik bespaar mezelf heel veel tijd en moeite en zet alles in één document – precies zoals het nu is. Dat document kan ik dan bijvoorbeeld als e-book op mijn website plaatsen, voor wie er interesse in heeft. Imperfecte schrijfsels, ja, maar toch voor sommigen waardevol. Dan is het nog altijd te lezen, maar is het niet meer het eerste dat je ziet als je op mijn website komt.

Ik weet het nog niet. En ga er nog even over dubben.. Maar dan hebben jullie alvast een heads-up dat het blog misschien offline gaat.

(Wie hier advies over heeft mag me benaderen. 🙂 )