De 12 stappen tot herstel (SLAA) – Stap 2 en 3 Jouw ‘hogere macht’ vinden.

Ik herkende mezelf in de verhalen van de anderen binnen de SLAA-groepen (Sex and Love Addicts Anonymous), die een beschamende gelijkenis vertoonden met mijn eigen verhalen. Met de meesten van hen, die er al langer kwamen, ging het heel slecht toen ze net in therapie gingen, maar nu echter heel goed. Ze vertelden allemaal in het kort hoe ze hun verslaving hadden ontdekt, hoe die er bij hen uitzag en hoe het hen sindsdien vergaan was. Indrukwekkende verhalen over diepe ellende, moedig en moeizaam herstel en nieuwe, inspirerende levens. Met anderen ging het vooralsnog minder goed; zij deelden voornamelijk verhalen over hun verleidingen en terugvallen, echter zonder hun hoop op uiteindelijk herstel te verliezen.

Hun verhalen en vertrouwen in het programma van SLAA gaven mij ook het vertrouwen dat het helemaal goed kon komen met mij. Wat ze gemeen hadden was dat ze hun kracht haalden uit hun zogenaamde ‘hogere macht’. Voor iedereen was dat iets anders.

Zodoende kom ik uit op Stap 2 en 3:

Stap 2: We gingen geloven dat een Macht groter dan wijzelf onze geestelijke gezondheid kon herstellen.

Stap 3: We namen het besluit onze wil en ons leven over te dragen aan de zorg van God zoals wij God begrepen.

Ik heb niks met een Christelijke God, maar wel met de Buddhistische uitleg van de ‘kracht’ die al in ons en in alles en iedereen zit; het bewustzijn van al je gedachten, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen (dat je ontdekt als je gaat mediteren). In de SLAA-groepen leerde ik vertrouwen op deze kracht die groter was dan mijn onbewuste programmering, die ik slaafs volgde, omdat ik niet anders leek te kunnen. Mijn programmering was bezoedeld met verslaafde motieven. Die wilde alleen maar meer van alles wat niet goed voor mij was. Het ‘verslaafde deel van mij’ noemde ik het. De vijand zat ín mij. Dat deel runde de show, tenzij ik vertrouwde op die kracht in en buiten mij, die me kon helpen betere keuzes te maken. Noem het God/Godin, je hogere macht, wilskracht, geweten, je principes (zoals schrijver Stephen Covey het noemt in de best-seller ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’), gewaarzijn (zoals schrijver Jan Geurtz het noemt in zijn boeken over spiritualiteit en meditatie), noem het je grootste zelf, het universum, inspiratie, het Leven. Whatever. Als het geloof dat zoiets bestaat jou maar het vertrouwen geeft dat je ‘jezelf’ (oftewel je geconditioneerde, impulsieve en verslaafde ikje) kunt overstijgen. Een mooi ideaal om naar te streven.

Ik sta daar een paar keer per week zo’n 15 tot 30 minuten bij stil in de ochtend met een brandende kaars. Echt een klein ritueeltje maak ik ervan. Dan mediteer ik heel eventjes om deze Kracht te voelen. Ik bedenk me dan hoe ik mijn leven en mijn rol daarin graag voor me zie. Door welke waarden ik me wil laten leiden. Ik werp een blik op mijn Vision board, dat volgeplakt is met alles waar ik van droom en lees de korte inspirerende quotes die ik op mijn whiteboard heb gezet. Tenslotte lees ik ter inspiratie wat in het boek van SLAA, in een boek over de Yoga Sutras (een soort Bijbel van de yogaleer, die ik gebruik in mijn Raja yoga-opleiding) of in een ander fijn boek dat me inspireert en van een schrijver die ook in contact lijkt te zijn met zijn/haar hogere macht. Ook onderstaand ‘gebedje’ lees ik regelmatig even door, ter herinnering. Deze handelingen tezamen kun je bidden noemen, maar ik noem het gewoon simpel mijn ochtendritueel. Het sterkt me en geeft me kalmte en richting.

 

‘Ochtendgebedje’ voor zij die vasthouden aan onbeschikbare liefde

 

Daarnaast heb ik een ketting met een Carneool edelsteen, gekregen van een vriendin, die ik vasthou op momenten dat ik het moeilijk heb. Deze steen schijnt kracht, energie, creativiteit, moed, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen te geven. Vroeger zou ik hier nooit in geloofd hebben, maar nu vind ik het mooi! Ook heb ik een armband met diverse edelsteenkralen, speciaal voor mij gemaakt door een dame in Frankrijk, op basis van mijn namen, geboortedatum, -tijd en -plaats. Deze kralen staan allemaal voor diverse zaken van mijn levensweg tot mijn roeping. In elk geval is deze armband heel bijzonder voor mij en wil ik graag geloven dat hij me sterkt.

Als richtlijn voor mijn leven kies ik ervoor om de 10 Yama’s en Niyama’s van de yoga-leer zoveel mogelijk te volgen. Deze zijn: Geweldloosheid, Waarheidheid, Niet stelen, Zelfbeheersing en Hebzuchtloosheid. Zuiverheid, Tevredenheid, Zelfdiscipline, Zelfstudie en Overgave. Ik ga er hier niet op in wat dat allemaal precies inhoudt, maar als je deze richtlijnen volgt, dan maak je je geest vrij van veel storende invloeden en leef je een ‘goed’ en zinvol leven.

Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet en welke voorwerpen of boeken je daarbij gebruikt, als je maar een bepaalde vorm vindt waaruit jij kracht kunt putten en die je een wijze van leven geeft waar je je volledig voor wilt inzetten.

Ik sluit af met een bekend gebedje dat binnen SLAA gebruikt wordt:

 

“God, grant me the serenity to accept the things I cannot change,
the courage to change the things I can,
and the wisdom to know the difference.
Thy will, not mine, be done.” 


 

Lees ook in deze reeks:

De 12 stappen tot herstel (SLAA) – Stap 1 Erken je machteloosheid over seks- en liefdesverslaving

De 12 stappen tot herstel (SLAA) – Stap 4-7 Krachtiger worden dan je seks- en liefdesverslaafde ikje

De 12 stappen tot herstel (SLAA) – Stap 8 en 9 “Het spijt me..”

De 12 stappen tot herstel (SLAA) – Stap 10 en 11 “Een kwestie van bewust blijven”

De 12 stappen tot herstel (SLAA) – Stap 12 Samen op weg naar boven