Die verdomde blauwe vinkjes

“Kun je niet gewoon een keer gelijk reageren?!” Keer op keer hetzelfde liedje. Ik erger me dood aan zijn nonrespons op whatsapp. Er gaan uren voorbij, soms zelfs meer dan een dag, voor hij een keer besluit te reageren. Grrrr..

Het is eigenlijk niet zozeer boosheid wat ik op zo’n moment voel, eerder angst, verdriet en schaamte voor mijn eigen gedrag. Voor mij is het niet-reageren niet gewoon een teken dat hij het druk heeft met andere dingen, maar een teken van desinteresse en dus een bewijs dat hij totaal niks om me geeft. Zo zwart/wit voelt het. Het is een van mijn triggers.

En ik maar wachten. Alles wat ik doe voelt als het zoeken van afleiding. En het lukt nooit helemaal om mezelf af te leiden, mijn aandacht blijft gedeeltelijk gericht op mijn telefoon. Ik voel me een afhankelijke dwaas. Om gek van te worden. Komt hij dan ook nog een keer online – en dat zie ik omdat ik als een ware stalker in ons gesprek blijf hangen – of zie ik de beruchte blauwe vinkjes (die hij overigens wijselijk uitgezet heeft), dan zijn helemaal de rapen gaar. What the fuck?! Zie je wel, hij negeert me!! Dan is mijn geduld accuut op en app ik hem nare teksten of ik bel hem om verhaal te halen. En daarmee zit ik gelijk in zíjn trigger: Arrrghhh, ik ben bezig, doe niet zo afhankelijk! Hij voelt mijn onvrede en volledige focus op hem en die zaken jagen hem weg. Hij wil gewoon een fijne tijd hebben samen, zonder verwachtingen. De niet-relatie. Hij wil iemand die naast hem ook een eigen leven heeft en niet constant met hem of de relatie bezig is. Too much love will kill you..

Het is een verlatingsangst-bindingsangstcliche. Ik wil meer nabijheid, hij wil meer vrijheid.

Wat is hier nu de oplossing voor? Duidelijke afspraken maken. Bijvoorbeeld: Ik spaar de meeste zaken die ik wil vragen/zeggen op door ze in mijn notitie-boekje in mijn telefoon te zetten. We bespreken ze als we elkaar zien. Als het dringend is app of bel ik hem. Hij appt of belt mij terug zodra hij het ziet. Als hij geen tijd heeft dan stuurt hij een voorgeprogrammeerd berichtje, zoals: ik bel je vanavond. Negeren/vermijden is er niet meer bij en geduld hebben is ook een schone zaak.

Zo heb ik de zekerheid dat hij moeite voor me doet en dus wel degelijk om me geeft en zo heeft hij de vrijheid om te appen/bellen als het hem uitkomt. Win-win.

PS. Een handig truucje om het blauwe-vinkjes-of-zichtbaar-online-staan-gedoe te vermijden is je telefoon op flight-modus zetten zodra je het berichtje binnen hebt. Het berichtje lezen. Whatapp verlaten. Flight-modus weer uitzetten. Et voila. Geen blauwe vinkjes of zichtbare online-status bij de zender. Graag gedaan.